Expositie van 26 mei 2024 t/m 13 juni 2024

Light and Line

Willy van den Berg & Jacobien de Korte

Willy en Jacobien hebben elkaar gevonden in hun werk. Het werk van de één viel de ander op. Herkenning. Een reden om samen te exposeren. Samen spelen met licht en lijnen, hetgeen het werk van beide kunstenaars zo kenmerkt. 
“Light and Line”; de titel van deze gezamenlijke expositie, waarin de werken zorgvuldig en speels zijn gecombineerd tot het ontstaan van nieuwe composities.

Steeds terugkerende thema’s in het werk van Willy van den Berg zijn abstractie naast figuratie en licht tegenover donker. Half verborgen is een solitaire figuur die als een toeschouwer onderweg lijkt of bezig is aan een queeste. Wat is het doel van de tocht? Wordt gezocht naar herinneringspunten uit een droom die, hoe vredig en vervullend ze ook was, alweer vervluchtigt? Of is het doel verlossing of juist hereniging met een geliefd persoon die onvindbaar lijkt?
Ook andere mogelijkheden worden onderzocht. Bijna grafische vormen worden gecombineerd met passages in kleurvlakken. De zoeker is nu beschouwer geworden van een raadselachtige wereld die bijna leeg lijkt maar gevuld wordt door iconische vormen.
Kleine wezentjes worden omsloten door geometrische vormen of ontsnappen daar juist aan, om in een wereld van fluisterende wervelingen uit de komen. En die kleine vormen? Kijk maar, je ziet niet wat je denkt te zien. De vormen lossen zich op in kleine fantasievolle wezens uit het dierenrijk. Soms ontmoeten vogels elkaar of ze ontmoeten juist vissen waarmee ze zich lijken te verenigen. Wat er precies gebeurt, laat de kunstenaar over aan de toeschouwer. Het werk van Willy van den Berg is veelvormig, droomachtig en fantasierijk.

Het autonome werk van Jacobien de Korte ontstaat vanuit persoonlijke gevoelens en ervaringen. Op verstilde, introverte wijze tracht zij begrippen uit te drukken zoals vervreemding, eenzaamheid, mysterie en melancholie. Deze zijn voor ieder mens in meer of mindere mate herkenbaar. Met het streven naar wederzijdse herkenbaarheid, hoopt zij troost en begrip te bieden, alsook te vinden. Bij haar fotowerk is het printen van haar werk op fine art papier een belangrijk onderdeel van het proces.

 

Officiële opening is op 26 mei om 15.00 uur door kunsthistorica en auteur dr. Andrea A. Kroon van bureau Kroon & Wagtberg Hansen.