Expositie van 22 juni 2020 t/m 9 juli 2020

Kusjes van Riƫlle Beekmans

Keramiek in etalages en galerie

Een kus is iets vluchtigs. Vanuit de wens een kus tastbaar te maken, kreeg het kusje een steel. Zo werd het een kus om vast te pakken en voor altijd te bewaren, het gebaar van een kus. Ontelbare kusjes volgden, kusjes in allerlei vormen en kleuren. En ieder kusje is weer anders.

‘Stuk voor stuk maakt riëlle tientallen, honderden, duizenden kusjes. Het word een mediatieve beweging, de kusjes krijgen hierdoor iets bezwerends, worden een soort van talisman.’ Annalily

Riëlle Beekmans maakt al vanaf haar eindexamenjaar op de kunstacademie kusjes in klei. ‘In het begin wilde ik dat elk kusje perfect werd. Nu heb ik er vooral lol in om ze zo verschillend mogelijk te maken. Ik hou van de vorm van een kus en ben gehecht aan de symboliek ervan’. Een kus is tijdloos en universeel. Eeuwen geleden ontdekten we het kussen en dat doen we nog steeds. Een kus op je lippen, op je wang, een kushand die met de wind wordt meegegeven. Alle culturen wereldwijd kennen de kus. Een kus zegt zoveel meer dan woorden: Ik vind je lief, ik hou van je, fijn je te zien, ik zal je missen. Bijna alle associaties met een kus zijn positief. Iedereen herinnert zich de ‘eerste kus’. Je weet van wie je er graag een krijgt en aan wie je graag een kus geeft.

In 2002 organiseerde de Gemeente Delft een kunstmanifestatie: De Plek. Overal in de stad groeiden narcissen, en hierdoor ontstond het idee om kusjes als bloemen in het gras te steken en zo als het ware een bloembed te maken. In de Botanische tuin van TU Delft is toen het eerste bloembed met kusjes aangelegd. Sindsdien zijn er op allerlei locaties in binnen en buitenland tijdelijke ‘bloembedden’ geplant. Na iedere ‘bloeiperiode’ gaan de kusjes in rust.  En jaarlijks komen er kusjes bij, waardoor het bloembed gestaag groeit. Het telt inmiddels meer dan duizenden kusjes.

Bij deze expositie worden o.a. in de etalages tientallen keramieken 'kusjes' tentoongesteld.

De kunstenares is zelf in de galerie aanwezig op zon. 28 juni en zon. 5 juli.

 

(Arti-Shock volgt de richtlijnen van de RIVM: houdt afstand, max. 2 bezoekers tegelijk, blijf thuis bij klachten)