Kunst in het kader van 80 jaar vrijheid
De gemeente Rijswijk besteedt in de periode september 2024 – augustus 2025 aandacht aan “80 jaar vrijheid”, een landelijk initiatief dat geïnitieerd is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zie https://www.vrijheid.nl/. Het programma en meer informatie over 80 jaar vrijheid in Rijswijk zijn te vinden op https://www.rijswijk.nl/80-jaar-vrijheid.
Eén van de initiatieven is om Rijswijkse kunstenaars uit te nodigen om een specifiek Rijswijkse gebeurtenis of situatie, gerelateerd aan 80 jaar vrijheid, uit te beelden. Meest voor de hand liggend daarvoor zijn gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Iedere kunstvorm kan gebruikt worden: beeldende kunst, proza en poëzie, muziek en andere. Het voorstel is om de kunstuitingen aan het publiek te presenteren in de openbare ruimte, maar wel beschermd tegen weer en wind. Geschikte locaties kunnen zijn de toegangshal van openbaar toegankelijke gebouwen, zoals Museum Rijswijk, het Huis van de stad en winkels. De locaties moeten nog worden vastgesteld, maar zullen voornamelijk in Oud-Rijswijk liggen. De kunstwerken worden geïntegreerd in de wandel- en fietsroute langs Rijswijkse oorlogsmonumenten en Stolpersteine. Deze wandel- en fietsroute wordt in het voorjaar aangeboden als ‘Rondje Rijswijk’ van de Historische Vereniging Rijswijk. De tentoonstelling vindt tussen april en augustus 2025 plaats. Daarna kunnen de kunstwerken (in enkele gevallen) een plek in de gemeente krijgen of teruggaan naar de kunstenaar. De werken blijven sowieso eigendom van de kunstenaar. Het is helaas niet mogelijk om de kunstenaars een honorarium aan te bieden.
Als u, als (amateur)kunstenaar, geïnteresseerd bent om deel te nemen of als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de werkgroep 80 jaar vrijheid via kabinetszaken@rijswijk.nl.
Wij streven ernaar om in december een bijeenkomst te houden met deelnemende kunstenaars, daarom vragen wij u om vóór 1 december te reageren.
In dit document worden, ter inspiratie, enkele voorbeelden gegeven van mogelijke onderwerpen. Meer informatie over Rijswijk in de Tweede Wereldoorlog is o.a. te vinden in het boek Om nooit te vergeten, Rijswijkse Historische Reeks,1991 en op https://www.rijswijk.nl/80-jaar-vrijheid-oorlogsverhalen.
Strijd om Ypenburg, Hoornbrug, trambrug
Bominslag Kerklaan / Olmstraat
Maatregelen tegen en deportatie van Joden
V2-inslag bij Kruisvaarders van Sint Jan